Gramfarging

Gramfarging er den mest brukte fargemetoden og er grunnlaget for hvordan bakteriene klassifiseres som grampositive eller gramnegative. Fargemetoden bidrar til en visuell vurdering av celleveggens evne til å holde på fargen krystallfiolett-jodid i nærvær av etanol. På grunn av celleveggen i grampositive bakteriers dominerende innhold av peptidoglykan og teikoidsyre, holdes krystallfiolett-jodid tilbake i celleveggen selv om man avfarger med etanol. De gramnegative bakteriene, derimot, har en mer lipidholdig cellevegg, og vil dermed slippe fargen ved avfarging med etanol (1) – se figur 1.

Figur 1. Sammenligning av grampositive (til venstre) og gramnegativ (til høyre). Grampositive bakterier har et tykt lag av peptidoglykan og teikoidsyre, mens gramnegative bakterier har kun et tynt lag med peptidoglykan.

Grampositive bakterier får en mørkere lilla farge, mens gramnegative får en rosa/rød farge siden de kontrastfarges med rød farge, for eksempel safranin (1). Hele fargeprosessen er presentert i tabell 1.

Hva gjøres?Hvorfor?Resultat
1. Etanol (Gram III) dryppes på og virker i 3 min. Fikserer preparatet.
2. Krystallfiolett (Gram I) dryppes på og virker i ca. 1 min. Krystallfiolett er den primære fargen og binder seg til peptidoglykan, som farger bakteriene lilla. Både grampositive og gramnegative celler har peptidoglykan i celleveggene, så i utgangspunktet farges alle bakterier lilla.
3. Preparatet skylles forsiktig med vann, og det dryppes på jod-kaliumjodid (Gram II) og virker i ca. 30 sek. Jod-kaliumjodid danner et fargekompleks med krystallfiolett som er mer uløselig og fanges i celleveggen.
4. Skylles forsiktig med vann, og det dryppes på gram III til det ikke løsner mer farge. Etanol avfarger bakteriene som har et tynt peptidoglykanlag. De med tykt lag, holder på fargen.
5. Skylles i vann, og det dryppes på Safranin (Gram IV) og virker i 10-20 sek. Skylles deretter forsiktig i vann og tørkes.Kontrastfarge som farger alle bakteriene, og gir de bakteriene som ble avfarget i forrige trinn en rød/rosa farge.
Tabell 1 Trinn i gramfargingsprosessen og forklaring på hva som skjer ved hvert trinn.

Under kan du prøve deg på en interaktiv video som forklarer gramfarging og litt mer.

Godt å vite:

SYREFASTE BAKTERIER (for eksempel Mycobacterium tuberculosis) inneholder mye lipider i celleveggen og trenger en spesiell fargemetode for å gjøre de synlige – Ziehl Neelsen fargemetode.

Godt å vite:

Ved analyse av sterilt prøvemateriale som blodkultur og spinalvæske, brukes det gramfarging for å påvise eventuelle mikrober i DIREKTEMATERIALET. Slik kan eventuell antibiotikabehandling starte tidligere. Et spesielt tilfelle er ekspektorat (sterilt prøvemateriale og usterilt prøvetaking) – se mer i Cellebildevurdering av ekspektorat.

Se om du har forstått teorien bak gramfarging ved å prøve deg på oppgavene!

Referanser

  1. Halvor Rollag, Fredrik Müller, Tone Tønjum. Medisinsk mikrobiologi. Oslo: Gyldendal; 2019.
  2. Figurer av gramfarging og celleveggstruktur: Illustrert av Eline Bøe Vedøy.
  3. Bilder brukt i den interaktive videoen:
  4. Bilde av syrefaste bakterier hentet fra google.com: https://www.flickr.com/photos/pulmonary_pathology/6544826111
  5. Bilder av ekspektorat: