Beslutningsstøtte

Beslutningsstøtte er en fellesbetegnelse på funksjoner som er ment for å bistå personell i beslutningstaking rundt pasienten. (1) I motsetning til i EPJ, skal beslutningstøtten i LIMS ikke bistå i å sette diagnose, men i å ta effektive og korrekte valg når det kommer til pasientprøven.

Autovalidering

Før et laboratoriesvar blir sendt fra LIMS til EPJ, må svarene valideres. Dette er et ledd i kvalitetssikringen som er ment for å utelukke at et resultat skyldes åpenbare feil. For å øke effektivitet og pasientsikkerhet, inneholder de fleste laboratorie-IKT-systemene en funksjon som validerer prøvesvar automatisk hvis de faller innenfor gitte grenser. Hvis svarene ikke er innenfor grensene, må de gjennomgås manuelt av en bioingeniør for å utelukke at det har skjedd en feil ved analysering. (2)

Automatisk kommentering

En annen form for beslutningsstøtte i LIMS, er automatisk kommentering i svarrapporter. På samme måte som ved autovalidering, er det satt regler for når hvilken kommentar skal legges ved. For eksempel hvis en gravid RhD-negativ kvinne får påvist at fosteret er RhD-positivt, blir det automatisk lagt ved en kommentar om at profylakse er anbefalt. (3)

Referanser:

  1. Ramona Nelson, Nancy Staggers. Health informatics: an interprofessional approach. Second edition. St. Louis: Mosby; 2017. 
  2. Rimac V, Tanasković JV, Jokić A, Honović L, Podolar S, Krleža JL. National recommendations of the Working Group for Post-analytics of the Croatian Society of Medical Biochemistry and Laboratory Medicine: implementation of autovalidation procedures. Biochem Med. 15. februar 2025;35(1):0–0.  
  3. Pr. com. IKT-ansvarlig Bjørn Ståle Benjaminsen